بیماری لوپوس یک بیماری خود ایمنی است. خود ایمنی به معنای این است که سیستم ایمنی بدن سلولها و بافتهای خودی را بیگانه تلقی کند و با ترشح آنتیبادیها سعی در نابودی آنها داشته باشد. در واقع این بیماری به دلیل اشتباه سیستم ایمنی بدن ایجاد میشود که با زخم، بثورات پوستی یا آسیب به ارگانهای اصلی بدن مانند مغز، کلیه و کبد خود را نشان میدهد. این بیماری ممکن است شدید یا ضعیف باشد و درمان قطعی برای آن وجود ندارد، فقط میتوان عوارض و آسیبهای آن را کاهش داد.
لوپوس یکی از بیماریهای شایع در جهان است که سالانه تعداد زیادی از افراد به آن مبتلا میشوند. امروزه درمانهای متفاوتی برای این بیماری وجود دارد که یکی از آنها درمان لوپوس در طب سنتی است.
پیشنهاد مطالعه: معجزه ی لیفت با نخ در درمان افتادگی صورت
علت بیماری لوپوس
بیماری لوپوس به یک علت ایجاد نمیشود، بلکه دلایل مختلفی برای بروز آن وجود دارد. همانطور که گفتیم لوپوس یک بیماری خود ایمن است پس نمیتواند از شخصی به شخص دیگر منتقل شود و مسری باشد.
این بیماری ربطی به ژن بدن و وراثت ندارد. اما برخلاف وراثت، محرکهای محیطی در ابتلا به لوپوس بسیار موثر هستند.
برخی عوامل محیطی که باعث میشود لوپوس بروز کند شامل موارد زیر خواهد بود:
- استرس و اضطراب
- اختلال در سطح هورمونهای هنگام بلوغ
- مواجهه با نورخورشید
- مواجهه با پرتوهای مضر چون پرتوهای فرابنفش
- عفونتهای ویروسی
- سیگار کشیدن و قرا گرفتن در معرض دود سیگار
- مصرف برخی داروهای خاص به خصوص داروهایی مانند ایزونیازید، هیدرالازین، پروکایین آمید
علائم بیماری لوپوس
علائم بیماری لوپوس در همهی افراد یکسان نیست و در بعضی افراد ممکن است ضعیف و در بعضی دیگر شدید باشد.
برخی علائم لوپوس که در اکثر مبتلایان بروز میکند شامل موارد زیر میشود:
- تب
- سندرم شوگرن (خشکی چشم و دهان)
- درد، التهاب و تورم در مفاصل
- خستگی شدید
- سردرد
- تورم غدد لنفاوی
- درد در قفسه سینه
- خارش پوست
- ایجاد زخم در دهان و بینی
- ریزش مو بهخصوص در لکههای پوستی
- از دست دادن حافظه و سرگیجه
- خشکی چشم
- نارسایی در عملکرد کلیه
- وجود خون در ادرار، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- نارسایی قلبی و تنگی نفس با بیماری لوپوس
- راش روی گونهها و بینی (راش پروانهای)
- مشکلات لخته شدن خون
- رینود به معنای سفید یا آبی و مورمور شدن انگشتان دست در هوای سرد
علائم لوپوس در کودکان
- خستگی دائمی
- تب
- ضایعات پروانه ای بر روی صورت
- درد و التهاب در مفاصل
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن
- ریزش مو
- تورم و درد در غدد لنفاوی
پیشنهاد مطالعه: قیمت لیفت بینی با نخ
انواع بیماری لوپوس
بیماری لوپوس انواع مختلف دارد که هر نوع با نشانههای متفاوتی بروز میکند.
لوپوس سیتماتیک
به این نوع از لوپوس که شایعترین نوع لوپوس است لوپوس اریتماتوز سیستماتیک (SLE) گفته میشود. لوپوس سیتماتیک اعضای بدن مانند قلب، کلیه، کبد، ریه و مغز را درگیر میکند و باعث التهاب در این نواحی میشود.
این نوع از لوپوس ممکن است طی دورهای بهبود یابد و بعد از مدت زمانی دوباره عود کند.
لوپوس پوستی
این نوع از لوپوس با نشانههایی در پوست بروز میکند. ضایعات پوستی در صورت، گردن و پوست سر ظاهر میشود که ممکن است چند روز یا چند سال روی پوست باقی بماند. آسیبهای این نوع از لوپوس محدود به پوست است و به قسمتهای دیگر بدن پخش نمیشود.
البته ۱۰ درصد از افرادی که لوپوس پوستی دارند ممکن است به لوپوس سیستماتیک هم مبتلا شوند.
لوپوس نوزادی
بیماری لوپوس و بارداری عارضهای به نام لوپوس نوزادی ایجاد میکند. این بیماری از طریق مادران باردار مبتلا به لوپوس به نوزاد انتقال مییابد. در واقع در دوران جنینی آنتیبادی مربوط به لوپوس از طریق بند ناف به جنین منتقل میشود، البته احتمال انتقال چیزی حدود یک درصد است و خیلی بالا نیست.
لوپوس دارویی
درصد کمی از افراد در اثر مصرف داروهایی که باعث بههم زدن فعالیت سیستم ایمنی بدن میشود به لوپوس مبتلا میشوند. این داروها، شامل، داروهای ضد تشنج، ضد قارچها، داروهای تیروئیدی، آنتیبیوتیکها و قرصهای پیشگیری از بارداری هستند. این نوع از لوپوس با قطع داروها بهبود مییابد و علائم از بین میرود.
درمان لوپوس با طب سنتی
لوپوس جزو بیماریهایی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد اما اقداماتی برای کاهش علائم، عوارض و ضایعات پوستی انجام داد.
متخصص طب سنتی توصیه میکنند از روغن و دمنوشهای گیاهی و سالم استفاده کنید؛ غذاهای با طبع گرم را بیشتر مصرف کنید و غذاهای با طبع سرد مانند لبنیات و ماهی را استفاده نکنید یا با مصلح گرم استفاده کنید.
در ادامه چند مورد از مواد غذایی و روغنهایی که برای کاهش و درمان علائم لوپوس در طب سنتی استفاده میشود را به شما معرفی خواهیم کرد.
- زردچوبه برای درمان لوپوس با طب سنتی
زردچوبه یک ضدالتهاب و آنتی اکسیدان قوی است که به علت داشتن کورکومین میتواند باعث افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریها شود.
میتوانید زردجوبه را در غذاها به عنوان ادویه استفاده کنید یا اینکه یک فنجان شیر را با مقداری عسل و زردچوبه ترکیب و میل کنید.
البته کسانی که مشکلات کیسه صفرا دارند، باید از زرد چوبه پرهیز کنند زیرا یکی از اثرات جانبی زرد چوبه این است که مشکلات صفرا را افزایش میدهد.
پیشنهاد مطالعه: هزینه تزریق بوتاکس
- زنجبیل برای درمان لوپوس با طب سنتی
زنجبیل هم مانند زردجوبه یک آنتی اکسیدان قوی است. زنجبیل با داشتن خواص متعدد و تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند طیف وسیعی از بیماریها و التهابات را درمان کند. روش استفاده از زنجبیل متنوع است، میتوانید آن را به صورت ادویه در غذاها استفاده کنید یا اینکه چای زنجبیل تهیه کنید، حتی میتوانید آنرا خام مصرف کنید.
- مرزنجوش در درمان لوپوس با طب سنتی
مرزنجوش یک ترکیب گیاهی حاوی کارواکرول و تیمول است که میتواند التهابات ناشی از لوپوس را درمان کند. مرزنجوش با داشتن این دو ماده سیتوکین را مهار میکند. برای استفاده از مرزنجوش میتوانید روغن آن را در پخت و پز مصرف کنید یا اینکه چای مرزنجوش تهیه کنید.
- چای سبز برای درمان لوپوس با طب سنتی
خاصیت چای سبز به دلیل وجود فنول که یک آنتیاکسیدان قوی است، درمان موثری برای لوپوس تلقی میشود. اگر مبتلا به یکی از انواع لوپوس هستید روزانه دو فنجان چای سبز را در برنامهی غذایی خود بگنجانید. چای سبز به خاطر ویژگی های ضد التهابی و ایمن سازی نشان داده که قادر است به شکل موثری در کاهش علائم لوپوس موثر باشد.
در یک تحقیق علمی مشخص شد مصرف چای سبز در بیماران مبتلا به لوپوس توانسته کیفیت زندگی آن ها را به شکل موثری افزایش دهد.
در این تحقیق به بیماران به مدت 12 هفته عصاره چای سبز داده شد و پس از این بازه زمانی تاثیرات شگفت انگیز چای سبز شروع به نمایان شدن نمود.
- روغن نارگیل برای درمان لوپوس با طب سنتی
روغن نارگیل با خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی میتواند ضدعفونی کننده مناسبی برای پوست باشد. اسید لوریک موجود در روغن نارگیل، آن را برای پوست بسیار تسکین دهنده، کرده است و جلوی زخم، خارش پوست و قرمزی ناشی از التهاب سلولهای پوستی را خواهد گرفت.
از دیگر مزایای روغن نارگیل برای سلامتی میتوان به کمک به هضم و پاک کردن بدن از رادیکالهای آزاد، متعادل کردن سیستم ایمنی برای مقابله با راشهای ناشی از لوپوس اشاره کرد.
- ریحان برای درمان لوپوس با طب سنتی
ریحان یکی از بهترین داروهای طبیعی برای درمان لوپوس است. این گیاه خاصیت ضد التهابی بسیار قوی دارد و تورم پوست را نیز کاهش میدهد. به همین خاطر از این گیاه در اکثر کرمها و روغنهای پوستی استفاده میشود. خوردن گیاه ریحان نیز بسیار مفید است و موجب به دست آوردن آرامش و از بین رفتن استرس خواهد شد.
- سرکه سیب برای درمان لوپوس با طب سنتی
سرکه سیب نیز یکی از بهترین مواد برای درمان لوپوس در طب سنتی است. برخی از متخصصان عقیده دارند که اسید هیدروکلریک موجود در سرکه سیب ممکن است کمبود این مواد را در بدن خنثی کند و از بروز نشانههای لوپوس جلوگیری کند. یک لیوان آب ولرم را با سرکه سیب و عسل مخلوط کنید. این محلول را هر روز صبح بخورید تا علائم لوپوس را کاهش دهد.
- روغن زیتون برای درمان لوپوس با طب سنتی
اگر به لوپوس مبتلا هستید علائم آن ممکن است شما را آزار دهد. یکی دیگر ازروشهای درمان لوپوس، استفاده از روغن زیتون طبیعی است. روغن زیتون منبع عالی برای ترمیم سلولهای آسیب دیده و ضدعفونی کردن پوست است. برای درمان لوپوس با روغن زیتون،
مقداری روغن روی علائم مربوط به لوپوس بمالید. اجازه دهید حداقل ۳۰ دقیقه روی پوست بماند و در نهایت بشورید و خشک کنید.
پیشنهاد مطالعه: عوارض لیفت با نخ
درمان لوپوس با روشهای خانگی
- همچنین برای کاهش علائم آزار دهندهی لوپوس در ادامه برخی اقدامات خود مراقبتی را به شما معرفی خواهیم کرد باعث فراهم شدن سطحی از آرامش برای شما میشود.
- در معرض نور خورشید قرار نگیرید یا در صورت مجبور بودن حتما از ضد آفتاب استفاده کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. باید تمام گروههای غذایی را در برنامه خود بگنجانید. بهخصوص سبزیجات، میوه و لبنیات را حتما بهصورت روزانه مصرف کنید. مصرف روغن و شکر را محدود کنید. همچنین مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، شیر خام، ماهی، آووکادو، پروبیوتیک، مواد غذایی فرآوری نشده، ویتامین دی و مواد دارای آنتی بیوتیک برای درمان لوپوس بسیار مفید هستند و میتوانند علایم مربوط به لوپوس را تا حد زیادی کاهش دهد.
- سبک زندگی خود را تغییر دهید. سبک زندگی سالم باید بدون دخانیات و همراه با ورزش و تحرک باشد. ورزش یک عامل مهم برای درمان لوپوس است. انجام تمرینات ساده میتواند به بهبود قدرت درونی شما کمک کرده و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. برخی از تمرینات رایج برای درمان لوپوس پیادهروی سریع، حرکات ایروبیک ساده، پیلاتس، دوچرخهسواری، ایروبیک در آب، شنا و یوگا خواهد بود.
درمان لوپوس با دارو
داروهایی که برای درمان لوپوس استفاده میشود معمولا برای کاهش التهاب است مانند ایبوپروفن و ناپروکسن.
در موارد شدیدتر بیماری ممکن است از داروهای شیمیدرمانی و سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن برای کاهش علائم هم استفاده شود. این داروها باعث کم شدن واکنش سیستم ایمنی بدن میشود، پس ممکن است حتی در مقابل عوامل بیماریزا هم واکنشی نشان ندهد و فرد به عفونت، آسیبهای کبدی و سرطان مبتلا شود.
سخن آخر…
عوارضی مانند نارسایی در کلیه، کمخونی، بیماریهای ریوی و قلبی ممکن است بر اثر لوپوس ایجاد شوند که اگر به موقع درمان نشود احتمال مرگ فرد وجود دارد.
اگر چه لوپوس درمان خاصی ندارد اما میتوان در صورت ابتلا، از پیشرفت بیماری و بروز عوارض جدی حاصل از آن جلوگیری نمود.
برای پیشگیری از ابتلا به لوتوس توصیه میشود ضد آفتاب استفاده کنید، ورزش کنید، استرس را از زندگی خود حذف کنید، میوه و سبزیجات و منابع غنی از امگا ۳، ویتامینهای گوناگون را استفاده کنید و از خوردن غذاهای کنسرو شده و فست فودها بپرهیزید.